zaterdag 16 januari 2016

Brand veiligheid

Brand veiligheid iets waar niet iedereen over nagedacht heeft. dit terwijl er jaarlijks Ruim 6000 x brand uitbreekt. Verkeerd apparaat gebruik is voor 49% van alle branden verantwoordelijk, daaar tegen ontstaan 6% van alle branden door roken.

Met Jaarlijks veel dodelijke slachtoffers, maar ook 600 gewonden per jaar veelal getekend voor de rest van hun leven.

Totaal aantal dodelijke slachtoffers 2001 / 2012


Dit is dus onnodig en gevaarlijk.

Hier onder een paar tips om de brand veiligheid te vergroten. en daarmee de kans op vluchten in geval van brand vergroot.

1. Rookmelders.
Dezen geven een akoestische alarm signaal en waarschuwt daar mee de bewoners. 1 voor in de hal is toch zeker het minimum. Ik zelf hanteer Hal / Woonkamer

2. Brandmelders.
Dezen geven een akoestische alarm signaal en waarschuwt daar mee de bewoners. 1 voor in de keuken. Dit is een aanvullende bescherming. Ik zelf hanteer Keuken

Rookmelders/Brandmelders het verschil?
Men onderschedt twee typen Rook melders:

*Puntmelder
In een optische puntrookmelder bevind zich een fotodiode en een lichtbron. Wanneer er rook bij komt, word het licht verstoord wat door de detector gezien word en alarm slaat.

** Lijnmelder
De lijnmelder (ook wel beamdetector genoemd) bestaat uit een lichtbron met ontvanger in één behuizing en een reflector. Het licht wordt gestraald naar een reflector over een grote afstand en teruggekaatst naar de ontvanger. Na analyse - verschil - als er grote verschillen zijn na analyse word alarm geslagen.

Men onderschedt twee typen brandmelders:

* Thermomaximaal
Thermische maximaalmelders geven een alarm als de omgevingstempratuur boven een vooraf ingestelde waarde komt. (vaak rond de 60°C)

** Thermodifferentiaal
Thermodifferentiaalmelders registreren ook de snelheid waarmee de temperatuur stijgt. Dit wordt elektronisch gemeten en als de temperatuur sneller stijgt dan geprogrammeerd dan zal de hitte melder alarm slaan.

Nu de sensoren zijn geplaatst is het tijd om te gaan kijken naar blusmogelijkheid.

Poederblussers.
Poederblussers hebben een zeer hoge bluscapaciteit en kunnen ingezet worden voor het blussen van vaste-, vloeistof of gasbranden (brandklasse A,B en C). Bovendien kan hiermee onderspanning staande apparatuur mee worden geblust. rekening houdend met gevolgschade (poeder bijt in op apparatuur).

Schuimblussers
Schuimblussers zij gevuld met water en een schuimvormend middel. Deze blussers hebben een speciale straalpijp waardoor het water en schuim word verneveld tot kleine schuimbelletjes. Daardoor ontstaat een afdekkende schuimlaag over het brandend materiaal, waardoor er geen zuurstof meer bij komt en het vuur dooft, her ontsteking is niet mogelijk bij schuim. Alleen geschikt voor vaste of vloeistofbranden A en B

Co2blusser
Het voordeel van een CO@ blusser is dat het geen reststoffen achterlaat en wordt daarom vooral ingezet bij gevoelige elektronische apparatuur. Het CO2 gas verstikt de brand snel. Geschikt voor brandklasse B.

Blusdeken
De Blusdeken is een van de makkelijkste blusmiddelen in gebruik. Geschikt met name voor beginnende branden op de werkplaats in het huis of in de keuken.
Tevens is een blusdeken uitermate geschikt voor het doven van brandende kleding. Het neemt namelijk direct de hitte weg. Hiermee voorkom je dus ernstige brandwonden.

Branden geschikt voor een blusdeken:
1.Vlam in de pan
Computer beeldschermen en tv's
Kleine branden: Bijv.: Prullenbak, asbak, barbecue
Kleding

1 opmerking:

Fortnite | Squad | PrincessSarah610

via IFTTT